Coaching

Coaching01

Onze coachingstrajecten gaan altijd uit van jou als individu met een vraag. Wat wil je bereiken? Wat is daarvoor nodig? Wat zijn jouw kwaliteiten en hoe benut je die maximaal? Wij helpen je antwoord te vinden op deze en soortgelijke vragen door middel van individuele begeleiding en ondersteuning op maat. Onderstaand kun je een aantal voorbeelden vinden van de doelgroepen waar wij ervaring mee hebben.

Coaching bij persoonlijke groei Coaching voor young professionals
Je staat al even stil of leeft op een manier waar je niet achter staat. Je merkt dat je vaak boos, gefrusteerd of gewoon ontevreden bent. Je hebt inzicht nodig en wilt aan de slag. Angsten die je functioneren belemmeren achter je laten en oude patronen doorbreken.

Een coach zorgt voor rust, focus en inzicht. En gaat zowel onderzoekend als pragmatisch te werk. Wat is er nodig, hoe kan jij hiervoor zorgen en wat maakt dat dit tot nu toe niet gelukt is?

Je stelt duidelijke doelen en zet met de coach door tot deze behaald zijn. Je sluit af wanneer je met behulp van nieuwe kennis en ervaringen zelf weer vooruit kan.

Ga jij met een goed gevoel naar je werk? Benut jij je volle potentieel in je huidige werksituatie? Weet jij waar je grens ligt en hoe je deze aangeeft in de waan van de dag?

Vastlopen kost tijd, energie en leidt tot minder plezier en voldoening. Dit merk jij en de mensen om je heen. Een coach zorgt voor inzicht in eigen processen en knelpunten die je van verandering weerhouden. Je leert eerder herkennen wanneer je in je eigen valkuil loopt zodat je kan acteren.

Met behulp van concrete handvatten leer je te weer genieten en optimale uit jezelf en je werk te halen.

Coaching voor docenten Coaching voor promovendi
Je bent net begonnen als docent in het hoger onderwijs of je bent al een aantal jaar op pad. Je haalt voldoening uit het lesgeven en het contact met studenten. Je investeert graag in goede colleges en toetsing en hebt op dit mogelijk al enkele cursussen of trainingen gevolgd. Toch merk je dat je nog niet altijd het resultaat bereikt dat je zou willen. Je voelt je bijvoorbeeld vaak moe na het lesgeven, of je vraagt je af waarom studenten niet optimaal presteren op jouw toetsen, of je vindt het moeilijk om de aandacht van studenten vast te houden tijdens hoorcolleges.

Dit zijn voorbeelden van momenten waarop een individueel coachtraject uitkomst kan bieden. Het traject bestaat uit drie gesprekken, af te ronden binnen een tijdsbestek van circa twee maanden:

  • Samen met je coach met ruime ervaring in het onderwijs op HBO en WO niveau bespreek je in het eerste gesprek welk thema voor jou het meest actueel is. Vervolgens breng je een casus in waarin dit thema centraal staat en waarbij je coach met je mee gaat kijken. Dit kan zijn door middel van een lesbezoek of het samen bespreken van een lesopzet.
  • In het tweede gesprek krijg je naar aanleiding van de casus feedback van je coach. Hierbij komt het vaak voor dat je (wetenschappelijke) literatuur op het gebied van didactiek aangereikt krijgt die voor jouw casus relevant is. Je bespreekt welke nieuwe aanpak je wilt gaan toepassen en deze breng je meteen in de praktijk tijdens een volgende onderwijssituatie. Ook hier kijkt je coach mee.
  • In het derde afsluitende gesprek bespreken we hoe jij je aanpassingen hebt ervaren en wat je doelstellingen zijn voor de toekomst.
Als promovendus heb je vaak het gevoel dat je aan het zwemmen bent. Zonder duidelijke richting en sturing. Je krijgt te maken met een hoge druk en de verantwoordelijkheid voor je eigen proces. Daarnaast wordt er meer van je verwacht dan alleen het afleveren van je proefschrift. Zoals lesgeven, publiceren en conferenties bezoeken. Wij merken  dat er gedurende het promotietraject grote behoefte is aan individuele begeleiding, (h)erkenning en structuur.Een coach kan hierbij fungeren als ideale sparringpartner. Iemand die inzicht biedt en je helpt realistisch en pragmatisch te blijven. Wij bieden ondersteuning tijdens drie fasen van het promotietraject:

  • De beginfase waarin veel vragen door middel van reflectie en feedback beantwoord kunnen worden: Hoe begin ik? Naar wie ga ik toe voor vragen? Wat wordt er van me verwacht? Wat doe ik als ik vastloop?
  • De middenfase waarin je soms vast komt te zitten. Wat is er nodig om je weer aan de gang te krijgen en hoe kan je hiervoor zorgen? Dit kunnen concrete handvatten zijn of technieken om zaken anders aan te pakken dan voorheen. 
  • De eindfase waarin je je proefschrift aan het afronden bent. Tegen de datum van inleveren en zelfs tot aan je verdediging is de druk vaak het hoogst. Je loopt altijd achter en bent 24 uur per dag bezig met je proefschrift. Hoe hou je hier je hoofd boven water, zorg je voor maximale productiviteit en een werkzame verhouding tussen werk en privé? Een coach laat je de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen proces en tegelijkertijd de momenten vieren waar je successen hebt behaald.
Coaching voor studenten
 
Als student kun je in bepaalde fases van je studie het overzicht verliezen. Je hebt te maken met een hoge druk en de verantwoordelijkheid voor je eigen leerproces en leerontwikkeling. Daarnaast wil je ook genieten van het studentenleven en veel nieuwe ervaringen opdoen. Hoe hou je hier je hoofd boven water en zorg je voor maximale productiviteit en optimale verhouding tussen studeren en je privéleven? Een coach kan hierbij fungeren als ideale sparringpartner en begeleider van ‘buitenaf’. Iemand die inzicht biedt en je helpt realistisch en pragmatisch te zijn en te blijven.

  • Samen met een coach ga je kijken waar het misgaat en wat hier de oorzaak van is. Vervolgens kijken we wat er nodig is om je weer aan de gang te krijgen. Dit kunnen concrete handvatten zijn of technieken om zaken anders aan te pakken dan voorheen. Hierbij gaan we onderzoekend en pragmatisch te werk.
  • Een coach laat je de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen proces. Zorgt voor rust, structuur en inzicht in datgene wat ontbreekt.
  • Ten slotte maken we duidelijk afspraken en ga je zelf aan het werk aan de hand van een werkplan. Na afloop worden de verworven inzichten en competenties geëvalueerd.

Thuis in gesprek

Wij bieden je de optie om de gesprekken thuis te voeren. Daar waar jij je prettig voelt. Ook hoef je op deze manier de stap naar een eerste gesprek niet zelf te zetten. Wij zetten deze stap graag voor je. In het bijzonder heeft een gesprek aan huis de voorkeur wanneer het voor jou lastig is onze locatie in Amsterdam te bezoeken. In verband met reiskosten kan er worden gekozen voor een langer gesprek.

Interesse? Contacteer ons vandaag nog voor een geheel vrijblijvende afspraak via info@scopecoaching.nl.